Wędliniarz – jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na terenie kraju jak i poza jego granicami. Co roku branża zatrudnia 2-3 tys. osób. Na stanowisku wędliniarza mogą pracować są zarówno kobiety jak i mężczyźni posiadający badania sanepidowskie. 

Nowoczesna technologia stosowana w szeroko rozumianym przetwórstwie mięsnym, w przechowywaniu i spedycji półproduktów i wyrobów gotowych do handlu daje szerokie możliwości rozwoju zawodowego.

Do zadań zawodowych wędliniarza należą:

dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa,

magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,

obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa,

wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,

magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

 

Uczniowie kształcą się w systemie dualnym w Zakładach Mięsnych BERGER w Rydułtowach w klasie wielozawodowej. 

Nauka w szkole trwa 3 lata. Uczeń odbywa zajęcia praktyczne dwa dni w klasie I oraz trzy dni w klasie II i III.

Podstawa programowa: wędliniarz

FILM